Poortugaal - Hoogvliet - Pernis - 't Harde - Zwijndrecht - Nummer Een

Pernis 1863-1977 II: Jan-Bastiaan bis

Reyer van Luijk, de oudere broer van Jan Bastiaan, was zeer actief in het plaatselijke voetbal; onder andere in de voetbalvereniging 'De Zwervers', waarvan de equippe zich in enige populariteit als gastploeg mocht verheugen omdat ze zo makkelijk opgerold werd. Reyer speelde een belangrijke rol bij het samengaan van De Zwervers met de concurrerende vereniging Volharding. De fusie werd in 1929 op de Pernisse ijsbaan beklonken en resulteerde in het huidige P.v.v. Excelsior Pernis. De Zwervers brachten hierbij een schuld van vijftig gulden binnen, hoogstwaarschijnlijk bij het plaatselijke dranklokaal.1
Jan Bastiaans hart lag meer bij het dammen. Hij was enthousiast dammer bij de Pernisse damclub DEZ (Denk & Zet). Een familieanekdote vertelt dat de vrijgemaakt-gereformeerde predikant Slotman graag bij hem kwam dammen, maar steeds maar weer door Jan Bastiaan van het bord werd geveegd. De dominee verklaarde daarop pas met beroep te gaan als hij erin geslaagd was een keer te winnen. Pas jaren later kon hij Pernis verlaten.

Jan Bastiaan idoleerde zijn vader Adrianus, die in Pernis als een soort dorpsheilige bekend stond. Toen het gezin in 1968 het vaderlijk huis verruilde voor een woning aan de Murraystraat, was dat maar half naar zijn zin. Ook Jan Bastiaan was actief in jongelingenvereniging en gereformeerde kerk. In september 1945 ging hij met zijn gezin mee met de Vrijmaking, de kerkscheuring die uiteindelijk tot de vorming van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) zou leiden. De blijmoedige geloofszekerheid van vader Adriaan werd echter niet gedeeld door zoon Jan Bastiaan. Tot op het laatst van zijn leven kampte hij met geloofstwijfels. Pas kort voor zijn dood voelde hij zich 'aangenomen als kind van God'.
Jan Bastiaan stierf op 29 oktober 1968, op vierenzestigjarige leeftijd; de vermoedelijke doodsoorzaak was bloedvatvernauwing of prostaatkanker. De dorpsmond zei dat hij 'ruim heengegaan' was. Tot enkele weken voor zijn dood was hij blijven doorwerken bij de Droogdok Maatschappij. Jannetje Meyboom zou haar echtgenoot 34 jaar overleven en overleed op 16 februari 1992.
‹‹ terugverder ››

1 Martin Snikkers (red.), P.v.v. Excelsior Pernis. 75 jaar voetbalgeschiedenis in woord en beeld 1929-2004 (Pernis, P.v.v. Excelsior 2005), p. 31-35. Gezegd moet worden dat De Zwervers rond 1928 een wat  professioneler karakter hadden gekregen, met onder andere een eigen clubshirt, een eigen veld en een verbod om op klompen te spelen. Reyer zou van 1932 tot 1935 voorzitter van Excelsior Pernis zijn.