Poortugaal - Hoogvliet - Pernis - 't Harde - Zwijndrecht - Nummer Een

Zwijndrecht 1986-2007

In 1986 ruilt de inmiddels behoorlijk aangegroeide familie het lommerrijke 't Harde in voor Zwijndrecht, een grijzige slaapstad op ongeveer 35 kilometer van Rotterdam. Pater familias Willem kan in de buurt aan het werk bij Struik & Hamerslag, een bedrijf dat jachten betimmert voor zeer gefortuneerde klanten. Het gezin betrekt een half vrijstaand jaren dertighuis aan de Burgemeester de Bruïnelaan 85. De broertjes van Luijk vervolgen hun scholing aan de gereformeerde basisschool in Zwijndrecht, die eveneens De Wegwijzer heet.

Ondanks dit argeloze begin ontstaan er al spoedig barstjes in het gereformeerde bastion van het gezin. In 1987 komt Ada in aanraking met de Volle Evangelie Gemeente 'Nehemia', een charismatisch, op Amerikaanse leest geschoeid kerkgenootschap. Het volgende jaar laat zij zich hier (opnieuw) dopen en treedt tot deze gemeente toe. Willem blijft vooralsnog gereformeerd-vrijgemaakt. De kinderen krijgen voortaan de keuze. Oudste zoon Ruben besluit na de lagere school nog naar de Gereformeerde Scholengemeenschap in Rotterdam te gaan, maar zijn jongere broertjes kiezen stuk voor stuk voor het algemeen-christelijke Develsteincollege in hun woonplaats. Allevier zullen ze tenslotte de vrijgemaakt-gereformeerde kerk vaarwel zeggen. Boaz Jonathan stapt over naar de Baptisten, en laat zich in 2003 (opnieuw) dopen. Ruben Benjamin - die als enige nog belijdenis doet in de vrijgemaakte-gereformeerde kerk - neemt rond dezelfde tijd afstand van het christelijk geloof. Jethro Zefanja & Gerson Mattanja bezoeken nog enige tijd de Regenboogclub, de catechisatiegroep voor randkerkelijken, maar verlaten tenslotte ook de vrijgemaakte-gereformeerde kerk, met onbekende spirituele bestemming.

De vier zoons hebben ondertussen hun VWO-diploma gehaald, zijn gaan studeren en hebben het huis verlaten (om soms overigens nog minstens éénmaal terug te komen). Na al dan niet grillige educationele omzwervingen en talloze bij- en tussenbaantjes verwerven ze tenslotte alle vier hun bul; Ruben Benjamin in als historicus, Boaz Jonathan als personeelwetenschapper (om vervolgens vrolijk verder te studeren voor theoloog), Jethro Zefanja als geograaf & en Gerson Mattanja als geoloog. ‹‹ terugverder ››