Poortugaal - Hoogvliet -
Pernis -
't Harde -
Zwijndrecht -
Nummer Een
Pernis 1863-1977 I: Adrianus
Op 30 oktober 1863 hertrouwde de dertigjarige weduwe Klaasje Troost met Reyer Hordijk, arbeider geboren te Hoogvliet en metterwoon gevestigd in Pernis. Het paar vestigt zich eveneens in Pernis, waar Klaasjes vader ook al woonde.
1 Over de vierjarige Adrianus van Luijk wordt in de trouwakte met geen woord gerept, maar het is aan te nemen dat hij met zijn moeder mee naar het Zuid-Hollandse visserplaatsje kwam. Dit markeert het begin van de aanwezigheid van het Luijkse voorgeslacht in Pernis.
2
Adrianus (die bekend stond als 'Janus') is de eerste van Luijk waarbij de archieven een tipje oplichten aangaande het geestesleven. Hij is ook de eerste van Luijk waarbij er aantoonbaar sprake is van een actieve religieuze belangstelling. In 1883 wordt hij samen met 35 andere jongemannen vermeld als één van de oprichters van de Nederlands-Hervormde jongelingenvereniging 'Jonathan' te Pernis.
3 Daarmee lijkt hij een typische vertegenwoordiger van de protestantse 'kleyne luyden' die door Abraham Kuyper tot politieke en geestelijke emancipatie werden gebracht. Met enige vertraging volgt hij leidsman Kuyper in 1894 in de Doleantie en treedt toe tot de Gereformeerde Kerk van Pernis. Hij zal in deze kerk als ouderling dienst doen in de jaren 1900 tot 1907 en in de periode rond 1913.
4 In de mondelinge overlevering wordt hij beschreven als 'wel ter tale'; klanten in de scheerwinkel lieten hun beurt graag voorbijgaan om naar zijn uiteenzettingen te luisteren.
5
Op 12 juni 1898, vier jaar na zijn overgang naar de Gereformeerde Kerk, trouwt Adrianus met plaatsgenote Geertje de Winter. Janus is dan al 39 jaar en werkt volgens de akte als tuinman; zijn bruid telt 32 jaren en is de dochter van een betrekkelijk gegoede timmerman.
6 Hun domiciel is aanvankelijk huis 'A286' te Pernis. Het paar krijgt zes kinderen, zoons Tijs, Pieter, Reijer, Jan Bastiaan en Adrianus, en een dochter genaamd Anna Klaasje. Het is zoon Jan Bastiaan (geboren 31 mei 1904) die we verder zullen volgen.
7
|
| |
|
| Adrianus van Luijk | | Geertje de Winter |
Op 21 juni 1907, om zes uur in de voormiddag, komt Geertje te overlijden, Adrianus na negen jaar huwelijk als weduwnaar achterlatend. Rond 1910 vinden we weduwnaar en kinderen op de Pastoriedijk-West in huis A267, later op de Ring 52. Janus van Luijk hertrouwt niet meer en sterft op 6 maart 1933, op de leeftijd van 74 jaar.
8 In een
'In Memoriam' memoreert het gereformeerde kerkblad van Pernis zijn rijke innerlijke leven: 'Uit een enkel woord, een gestelde vraag of een verrassende wending, die hij ineens gaf aan het gesprek, was het te bemerken, dat deze man, die als een eenvoudige moest leven, met zijn denken trachtte af te dalen in diepten, waar een ander hem nauwelijks kon volgen.'
9
terugverder
1 Burgerlijke Stand Pernis, Ga R'dam 166, 1863 n
o 13.
2 Een andere tak van het nageslacht van Tijs Stevens (nakomelingen van diens oudste zoon Steven) was al sinds het einde van de zeventiende eeuw in Pernis te vinden; zie typoscript genealogische aantekingen Familie Hordijk, Oudheidskamer Pernis, n.p.
3 Typoscript J. 't Hart Gzn., Oudheidkamer Pernis, n.p.
4 Doop- en Begrafenisregister van de Gereformeerde Kerk te Pernis, entreen
o 1473.
5 Typoscript 't Hart Gzn., Oudheidkamer Pernis.
6 Ibidem; Doop- en Begrafenisregister Gereformeerde Kerk Pernis, entreen
o 1473.
7Ibidem; Doop- en Begrafenisregister Gereformeerde Kerk Pernis, entreen
o's 1754, 1839, 1921, 1988.
8 Typoscript 't Hart Gzn., Oudheidkamer Pernis.
9 'In Memoriam Adr. van Luyk †' [sic].