Poortugaal - Hoogvliet -
Pernis -
't Harde -
Zwijndrecht -
Nummer Een
Pernis 1863-1977 III: Willem
Willem, onze toekomstige
pater familias, doorloopt succesvol de lagere school, aanvankelijk aan de dorpsschool in Pernis, na de vierde klas op de vrijgemaakt-gereformeerde school in Rotterdam. Vreemde talen zijn echter niet zijn forte, en na 1 jaar houdt hij de ULO voor gezien. Hij doet nog een jaar ambachtschool en gaat vervolgens op zijn vijftiende aan de slag bij scheepsbetimmeringsbedrijf Veerbeek aan Pier 8 van de Waalhaven (nu de Zaltbommelstraat bij Heijplaat). In de avonduren haalt hij zijn certificaat gezel scheepsbeschieter. In 1966 moet hij op voor zijn dienstplicht (lichting 66/6), gedurende welke hij onder andere Amerikaanse atoomkoppen bewaakt in 't Harde. Wanneer hij er op staat de zondagse erediensten bij te wonen in de plaatselijke gereformeerd-vrijgemaakte kerk, wordt hij echter van deze taak ontheven.
In San Francisco doen hippies bloemen in hun haar, de Praagse Lente is in volle gang en de Parijse studentenopstand staat op het punt uit te breken als Willem in '68 afzwaait. Toch duurt het nog een paar jaar voor hij zich zijn fameuze hippielook zou aanmeten. Eerst gaat hij in 1970 nog op een Rijnreis met de GRV, de reisvereniging voor leden van de vrijgemaakt-gereformeerde kerken die befaamd staat als huwelijksmarkt voor het vinden van een partner uit eigen kring.
1 Tijdens deze vakantie ontmoet de jonge gezel inderdaad de twintigjarige leerling-verpleegster Ada van der Molen, opgegroeid in een streng-bevindelijk milieu in Doornspijk, maar net een jaar daarvoor vrijgemaakt geworden. Wanneer de bus op de terugreis pech krijgt, raken ze met elkaar aan de praat, en in de maanden daarna schrijft Willem haar passionele liefdesbrieven. Op 1 april 1971 brengt hij zijn aanstaande achterop de brommer naar de Euromast, waar ze zich in het restaurant verloven; op 7 maart 1972 treden ze tenslotte in het huwelijk in het oude gemeentehuisje van Pernis.
|
| |
|
| Wim in 1966 - nog zonder baard | | Willem en Ada |
Vlak voor zijn huwelijk laat Willem zijn baard staan en adopteert daarmee de onmiskenbare
seventies stijl die ook op de homepage van deze website te bewonderen is. Het jonggehuwde paar vestigt zich aanvankelijk in een goedkope benedenetage aan de Wolphaertsbocht 35 in Rotterdam Charlois. Na anderhalf jaar kopen ze hun eerste eigen woning, een karakteristiek dijkhuisje aan de Pastoriedijk 37 dat voor 42.5000 gulden wordt overgenomen van de dochter van tante Anna. Hier wordt op 9 juli 1976 oudste zoon Ruben Benjamin geboren.
terugverder
1 Zie voor de geschiedenis van de GRV: R.B. van Luijk, 'GRV - Quo Vadis? Ethisch conflict en doorgaande reformatie op vakantie: de Gereformeerde Reisvereniging, 1954-2000', Documentatieblad voor de Nederlandse kerkgeschiedenis na 1800, 58 (16), 63-86.