Jan Paparazzi


Onder de meeste Nederlandse bezoekers van deze site zal deze radiokomiek waarschijnlijk de bekendste uit het rijtje zijn. En daarmee ons meest beroemde familielid. Zijn werkelijke naam is nog steeds een ononthuld geheime op internet (de Nieuwe Revu kwam nog het dichtst in de buurt), maar hij is wel degelijk onze neef.

Jan Paparazzi (zoals we hem voorlopig maar zullen blijven noemen) werd in de jaren zestig in een nu ongenoemd te laten Rotterdams dorpje geboren en volgde aanvankelijk een opleiding voor leraar maatschappijleer. Zijn werkelijke passie lag echter al vroeg bij het maken van radio. Hij begon zijn radiocarrière bij de piratenzender Free Radio Rotterdam en was daarna onder de naam Sebastian Black dj bij de zeezender Radio Monique en Radio Caroline. Na het verscheiden van deze radiostations raakte zijn loopbaan in een stroomversnelling toen hij voor Hitradio 1224 de archieven mocht beheren. De bekende radiohost Robert Jensen sleepte hem tussen de dozen vandaan om diens sidekick te worden, eerst bij zijn dagelijkse radioprogramma, later ook op de nationale televisie.

Jan staat bekend om zijn fijnzinnige humor en dieptepsychologische telefooninterviews. Luuk Koelman noemde hem in het kwaliteitsdagblad Metro 'de zitzak met het vlinderstrikje'. 'Een braakmiddel, die man,' oordeelde Gordon, levensliedzanger en televisiepresentator. Een onbekende bewonderaar plaatste een levensgrote wegzijzer tussen Hilversum en Laren waarop Paparazzi met een deel van de mannelijke anatomie werd gelijkgesteld.