...[vervolg Niers]
Natuurlijk is het idee hier alsnog een kijkje te nemen snel geboren. We leggen de kano stil in een bocht van de rivier, laten de sociale werkplaats passeren en varen terug stroomopwaarts. Er blijven ons echter zoveel kanovaarders tegemoet komen, dat we ons tenslotte noodgedwongen in burgerlijke gehoorzaamheid schikken.
Loom laten we ons dan maar de rivier afzakken. Het rumoer van onze medekanoërs is reeds lang vervlogen en het Limburgse land baadt in rustieke zomerrust. Er hangt iets van onweersdruk in de lucht. Libellen scheren over het water. Op een doodstille legerbasis stooft een lange rij camouflagekleurige trucks in de zon – Nederlands of Duits, dat is niet uit te maken.
Halverwege de route verspert een opgebolde knobbelzwaan ons opeens de toegang tot zijn territorium. Met zijn twaalf kilo lichaamsgewicht en 2,5 meter spanwijdte is een volwassen zwaan een behoorlijk stuk vogel, en broer 1 herinnert zich voor in de kano zwetend de gruwelverhalen over kanovaarders die in een smal slootje daadwerkelijk door zo’n bakbeest werden aangevallen. Uiterst bedeesd manoeuvrerend en de schijnaanvallen zoveel mogelijk negerend slagen we er tenslotte in de vogel te passeren. We vragen ons af hoe de Limburgse sociale werkplaats langs deze Cerberus is gekomen.
De agressieve zwaan blijkt meteen ook het meest enerverende gedeelte van de tocht. Watersalamanders of rivierschildpadden zien we niet. Wel boerenzwaluwen die in volle vlucht uit de rivier drinken en de vertrouwde blauwe flits van het ijsvogeltje. Verder drijven we bijna als vanzelf naar het einddoel toe. Aanvankelijk missen we dat zelfs, want we zien nergens langs de oever aan land getrokken kano’s liggen. De sociale werkplaats heeft blijkbaar een behoorlijke voorsprong weten op te bouwen. We zijn genoodzaakt een stukje terug te peddelen, en nu merken we dat stroomopwaarts varen op de Niers toch echt een andere aangelegenheid is. Gelukkig dat we vanmiddag met het treintje zijn gebracht!
[Wij huurden onze kano op Landgoed Roepaen, Kleefseweg 9 in Ottersum (tel. 0485- 516070). De kosten bedragen euro 8,50 per tocht: groepen boven 25 deelnemers tien procent korting.]